Er ytringsfriheten truet i dagens mangfoldige og globaliserte tidsalder? Gjør ekstremisme og terrorisme at ytringsfriheten settes under press, blant annet på grunn av hensyn til offentlig sikkerhet?
Video av dette seminaret kan du se her!
For 15 år siden ledet Francis Sejersted arbeidet med «NOU 1999/27: Ytringsfrihed bør finde sted», som bidro til en endring av Grunnlovens paragraf om ytringsfriheten. Siden den gang har det norske samfunnet forandret seg på en rekke områder, med fremveksten av sosiale medier og økt digitalisering, økende rettsliggjøring av mange normer, og en økt trussel fra terrorisme som fremtredende trekk. Ikke minst har hendelsene 22. juli 2011 satt preg på den offentlige debatten – og diskusjonen om dens vilkår.
I denne paneldiskusjonen vil vi belyse hvilke erfaringer Norge har gjort seg i de 15 årene som har gått, og hvordan disse lærdommene brukes i møte med dagens utfordringer. Er ytringsfriheten truet? Eller trenger vi tvert imot å vektlegge den enkeltes ytringsansvar mer enn vi gjør?
Panelet består av:
- Knut Olav Åmås, direktør, Fritt Ord
- Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær, Norsk Presseforbund
- Sindre Bangstad, sosialantropolog ved Universitetet i Oslo
- Henrik Syse, filosof ved Institutt for fredsforskning (PRIO)
Debattleder er Aslak Bonde.
Les aktuell kronikk av Henrik Syse og Odin Lysaker i Aftenposten: Slik får vi en anstendig debatt!
Møtet finner sted i Litteraturhuset mandag 22. september kl. 17 – 19, på dagen 15 år etter at Ytringsfrihetskommisjonens rapport ble fremlagt. Fri adgang, registrering ikke nødvendig.
This event will be held in Norwegian.
Arrangør: PRIO (Institutt for fredsforskning) og prosjektet NECORE («Negotiating Values: Collective Identities and Resilience after 22/7»)