Το Inside Story και οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν μια συζήτηση αφιερωμένη στην τελευταία τουρκική δεκαπενταετία και την «τουρκική μεταπολίτευση». Η 15ετής διακυβέρνηση της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Έρντογαν επέφερε ριζικές αλλαγές στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η παρούσα συνάντηση εστιάζει στις αλλαγές αυτές και στοχεύει να καταγράψει την «αλλαγή άξονα» που έλαβε χώρα μετά το τέλος της πρώτης πρωθυπουργίας του νυν προέδρου.
Το γνωστότερο ίσως επίτευγμα της μακρόχρονης διακυβέρνησης από το ΑΚΡ είναι η άνευ προηγουμένου οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη που βίωσε η χώρα για πάνω από μια δεκαετία. Την πρώτη του πενταετία, το ΑΚΡ έφερε σε πέρας το πλέον εκτεταμένο έργο πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την εποχή του Ατατούρκ. Με διακηρυγμένο στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξοβέλισε τις ένοπλες δυνάμεις από την πολιτική ζωή και πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων. Σημαντικά ανοίγματα πραγματοποιήθηκαν προς τις γειτονικές χώρες και τις μειονότητες και η Τουρκία προβαλλόταν ως σημαντικός πολιτικός εταίρος και ιδανικός επενδυτικός προορισμός.
Η σημερινή εικόνα είναι, ωστόσο, πολύ διαφορετική, όσο διαφορετικές προβάλλουν και οι προτεραιότητες του νυν προέδρου Έρντογαν. Πότε άρχισε η μεταστροφή τους και γιατί την τουρκική κοινωνία σήμερα διακρίνει η πόλωση; Πότε και γιατί πάγωσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ; Γιατί ξέσπασε και ατόνησε η εξέγερση του Γκεζί το 2013; Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την ενεργό ανάμιξη στον συριακό εμφύλιο και ποιο υπήρξε το τίμημα της ανάμιξής της; Πώς προκλήθηκε ένταση με τις περισσότερες όμορες χώρες; Ποιες είναι οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας στο φόντο της πολιτικής αναταραχής;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητήσουν οι ομιλητές
Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου του Όσλο για την Ειρήνη (PRIO(
Βασίλης Καρατζάς, σύμβουλος επενδύσεων
Ευάγγελος Αρεταίος
Αλέξανδρος Μασσαβέτας, δημοσιογράφοι και συγγραφείς.