Afghanistan week . Illustration: NACAF
Afghanistan week . Illustration: NACAF

Det var store protester da en delegasjon fra Taliban ble fløyet til Norge i privatfly i januar 2022, etter å ha blitt invitert av norske myndigheter til dialog, bare et halvt år etter at de gjenvant makten i Afghanistan. Mange er fortsatt kritiske til å snakke med Taliban, mens andre mener at dialog er helt nødvendig for å kunne arbeide i og for Afghanistan.

Hva betyr det egentlig å ha dialog med Taliban og hvordan foregår det i praksis?

Er det riktig å føre dialog med Taliban til tross for at de har strammet grepet med nye restriksjoner som innskrenker folks frihet og fratar kvinner grunnleggende rettigheter? Og hva konkret kan oppnås gjennom en slik dialog?

Til samtalen har vi med oss Ayesha Wolasmal og Terje Watterdal til å dele sine erfaringer om hva som ligger av utfordringer og muligheter i møte med Taliban.

Terje Watterdal er landdirektør for Afghanistankomiteen, stasjonert i Kabul i mer enn ti år. Dialog med Taliban på ulike nivåer er del av hans daglige arbeid for å styrke helse, utdanning og naturforvaltning på landsbygda. Terje har lang internasjonal erfaring i arbeid for internasjonale organisasjoner med utviklingsarbeid og inkluderende utdanning.

Ayesha Wolasmal er forfatter av boka Tusen dager med Taliban og jobber med kvinnehelse og vaksiner i Afghanistan. Hun har reist inn og ut av landet de siste fem årene. Tidligere har hun jobbet for Norges militære styrker og ved den norske ambassaden i Kabul. Ayesha er født i Norge av afghanske foreldre som tok henne med på sommerferie til deres hjemland Afghanistan gjennom hele oppveksten.

Deltakere:

  • Ayesha Wolasmal, journalist, forfatter, samfunnsdebattant og bistandsarbeider
  • Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistankomiteen ved hovedkontoretet i Kabul

Panelsamtalen vil bli moderert av Norunn Grande, spesialrådgiver ved Nansen Fredssenter

Følg denne lenken for å lese mer om paneldeltakerne