I juni ble årets konfliktdata fra Uppsala universitet lansert i Journal of Peace Research. På basis av dette, ble flere PRIO-forskere intervjuet i en ukelang serie på NRK P2s Studio 2.

For tredje år på rad går antall drepte i konflikter i verden ned. Men de fleste konflikter i verden hører vi sjelden noe om.

Bli litt klokere i sommer: Lytt til podcaster om de mindre kjente konfliktene i verden i dag.

Tusen takk til NRK for tillatelse til å gjengi lydfilene.

Introduksjon

Her snakker Siri Aas Rustad, leder av PRIOs Conflict Trends-prosjekt, om de store linjene i utviklingen av konfliktbildet i verden - og hva som er nytt med årets tall.

DR Kongo / den Sentralafrikanske republikk

Siri Aas Rustad snakker om økningen av ikke-statlig konflikt (konflikt der staten ikke er part) i DR Kongo og den Sentralafrikanske republikk.

Myanmar

Vi har hørt mye om fordrivelsen av Rohingyaene. Myanmar er likevel et av landene med flest væpnede konflikter, som vi sjelden hører noe om. Hvorfor er det slik? Stein Tønnesson forteller om et komplisert konfliktbilde fullt av gråsoner.

India

Når vi snakker om konflikt i India, vil vel de fleste tenke på Kashmir. Bengt G. Karlsson fra Stockholms Universitet retter oppmerksomheten mot andre konflikter øst i India:

Nigeria

Nigeria har flest drepte i konflikt i Afrika. Gina Lende(Menighetsfakultetet) og Siri Aas Rustad forteller om de ulike konfliktene i Nigeria - denne gangen uten å ha hovedfokus på Boko Haram.

Framtidig risiko for konflikt

Hvordan kan et dataprogram bidra til mindre krig og konflikt? Håvard Hegre forteller om utviklingen av et program som kan forutse fremtidens krigssoner, VIEWS.