På tross av at to norske kvinner og deres tre barn nylig ble hentet hjem fra Syria, er det fortsatt titusenvis av mennesker fra omtrent 60 ulike land strandet i leirene al-Hol og Roj i Syria. De humanitære forholdene her beskrives som katastrofale og de som bor i leirene har svært begrenset tilgang til grunnleggende tjenester, som helsehjelp, mat, rent vann og utdanning.
Rundt 34 land har hentet hjem over 6000 av sine statsborgere fra leirer i Syria siden 2019, men de aller fleste landene har bragt hjem svært få eller ingen. Hva som skal skje med de nesten 60 000 menneskene i leirene, hvorav majoriteten er barn, er svært usikkert.
I Norge har debatten primært dreid seg om hjemhenting av norske borgere. Denne panelsamtalen vil 'løfte blikket' og se nærmere på de humanitære forholdene i disse leirene og diskutere mulige løsninger for alle de internerte. Spørsmål som vil stilles er:
- Hvem er disse menneskene i leirene og hvordan er livene deres?
- Hva er de humanitære og rettslige problemstillingene for de som oppholder seg i leirene?
- Hvilket ansvar har det internasjonale samfunn for å bidra til en løsning for egne og samtlige borgere strandet i leirene?
- Hva bør gjøres?
Presentasjoner:
- Innledning fra Generalsekretær Røde Kors, Anne Bergh
- Virkelighetsbeskrivelse fra al-Hol, Amund Bakke Foss, VG
- Beskyttelse av kvinner og barn og deres rettigheter, Inger Skjelsbæk, Universitetet i Oslo og PRIO
- Humanitære og rettslige problemstillinger fra et internasjonalt/statlig perspektiv og behovet for en løsning, Cecilie Hellestveit, Folkerettsinstituttet
- Hvilke prosesser foregår internasjonalt, og hva er det reelle politiske handlingsrommet? Statssekretær Erling Rimestad, Utenriksdepartementet